جاذبه های فرهنگی جاذبه هایی است که دست بشر در آفرینش آنها دخالت داشته و بدلیل تنوع میان فرهنگهای انسانی از گوناگونی بیشتری نیز برخوردار است. جاذبه های فرهنگی شامل جاذبه های تاریخی و باستانی، زیارتی(آرامگاهها، زیارتگاهها و بقاع متبرکه)، اجتماعی و مردم شناسی، آموزشی و پژوهشی، ورزشی، هنری، اعیاد و مراسم و… است.
در ادامه به مکانهای تاریخی وفرهنگی و زیارتی شهر لاهیجان فهرست وار اشاره خواهد شد؛
تصویر(۳-۶) مسجد جامع لاهیجان
تصویر(۳-۷) آرامگاه شیخ زاهد گیلانی در لاهیجان
تصویر(۳-۸) آرامگاه میرشمس الدین لاهیجی
تصویر(۳-۱۰) موزه تاریخ چای ایران در لاهیجان
تصویر(۳-۱۱) بقعه چهار پادشاهان در لاهیجان
تصویر(۳-۱۲) بقعه پیر علی
تصویر(۳-۱۳) بقعه آقا میرابراهیم بن موسی الکاظم(ع)
تصویر(۳-۱۴) پل خشتی لاهیجان
تصویر (۳-۱۵) بام سبز و آبشار شاه نشین کوه
تصویر (۳-۱۶) تله کابین بام سبز لاهیجان
تصویر (۳-۱۷) نمای شهر از فراز شیطان کوه
تصویر(۳-۱۸) بلوار لاهیجان
تصویر(۳-۱۹) باغ ملی لاهیجان
۳-۱۳٫ توان ها و جاذبه های گردشگری کوهستانها و نواحی ییلاقی
در شهرستان ماسال بیشتر از هر چیزی بستر و زیربنای گردشگری طبیعی به خصوص در نواحی کوهستانی فراهم می باشد و در سالهای اخیر فعالیتهای مرتبط با گردشگری به ویژه اکوتوریسم در شهرستان ماسال از رونق خاصی برخوردار می باشد. این شهرستان با دارا بودن جاذبه های بکر طبیعی از قبیل مناطق ییلاقی خوش آب و هوا، جنگل های انبوه و منحصر بفرد، آبشارها، قلل مرتفع، رودهای خروشان و پر آب در تمام فصول سال، غارها و چشم اندازهای زیبا اگر چه آماری رسمی و ثبت شده از تعداد مسافران در دست نمیباشد، ولی شواهد تجربی بیانگر این واقعیت است که در ایام فراغت از کار و تعطیلات در فصل تابستان محل بازدید افراد زیادی از سراسر کشور و گاهی نیز خارجی قرار می گیرد. برای بازدید و گذران اوقات فراغت در ییلاقات ماسال، حرکت از مسیر جاده شهر ماسال به طاسکوه آغاز می شود و پس از عبور و گذشتن از روستاهای معروف و دیدنی گندز، شالماء و رامنه به ترتیب به ییلاقات تالارگاه، اولسبلنگاه، خریدول و سوته چاله، شنبه راه، خشک بیل، خانه مندان و نمنه پشت می رسیم. پس از پشت سر گذاشتن این مسیر جنگلی، به مراتع سرسبز و زیبای ییلاقی با آب و هوای مناسب و چشم اندازهای طبیعی و انسانی مواجه خواهیم شد که از نظر اکوتوریستی و تفریحی حائز اهمیت است.
پارک جنگلی بام سبز یا کوهستان ریزه مندان ماسال
ارتفاعات ریزه مندان در سه کیلومتری شهر ماسال با پوششی از انواع گونه های جنگلی که مشرف به جلگه شهرستان ماسال می باشد نمای طبیعی زیبایی است که محور اصلی پارک جنگلی بام سبز بوده و مجموعه طبیعت موجود در تلفیق زیرسازی هدفمند قادر خواهد بود ضمن افزایش جذابیتها امکان بهره گیری از محدوده طرح را جهت تفریح سالم و ورزش برای گردشگران فراهم آورد. از آن جائیکه در سالهای اخیر فعالیتهای مرتبط با بخش گردشگری در شهرستان ماسال و شاندرمن رونق و جذابیت خاصی پیدا نموده و احساس خلاء پارک عمومی در سطح شهر جهت گذران اوقات فراغت شهروندان و روستائیان تحت نفوذ شهر و قرارگیری این سایت در ۳ کیلومتری مرکز شهر اهمیت اجرای این پروژه به عنوان یک اقدام اساسی و اولویت دار برای مسئولین در سال ۱۳۸۲ به عنوان پروژه گردشگری مطرح گردید و سالهاست که به عنوان یک طرح گردشگری برای مسئولین مطرح است.
این تپه کوهستانی در سطوح ارتفاعی بین ۱۰۰ تا ۵۵۰متر قرار دارد و محدوده این بام ۲۰۰هکتار می باشد که از ابتدای جاده کمربندی میله سرا تا حوالی چشمه ادامه دارد و از نظر موقعیت ارتباطی در استان این طرح از طریق راه های ارتباطی ماسال، شاندرمن، پونل به مسیر ترانزیت انزلی، تالش و آستارا در ارتباط میباشد.
تصویر (۳-۲۰) نمای ماسال از فراز پارک جنگلی ریزه مندان(بام سبز)
تصویر (۳-۲۱) نمای ماسال از فراز پارک جنگلی ریزه مندان(بام سبز)
کوهها
کوهستان ها وقلل مرتفع بی شماری در این منطقه واقع شده اند، که در مهمترین آنها قله معروف و زیبای شاه معلم می باشد. از دیگر قله های معروف ایم منطقه می توان به خانه بند(khanah band)، پریسه بند (parisah band)، ماماچره(Mamacharah)، اوری(Uori) و دیگر قلل کوچک و بزرگ اشاره کرد. این قلل مرتفع و زیبا مکانی مناسب برای ورزش های کوهستانی همانند کوهنوردی، طبیعت گردی و اسکی میباشد.
جنگل ها
شهرستان ماسال دارای ۵۲۳۱۳ هکتار جنگل می باشد که از دو بخش جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده و از تنوع گونه ای بسیاری برخوردار بوده، در واقع از مهمترین و با ارزش ترین جنگلهای تجاری و صنعتی استان محسوب می گردند. این جنگل ها در دامنه ی کوههای تالش و در حد ارتفاع ۱۰ الی ۲۰۰۰ متر از سطح دریا قرار گرفته و گونه های راش، ممرز، بلوط، افرا و توسکا بیش از ۸۵ درصد موجودی این جنگلها را تشکیل می دهد. وجود مناظر طبیعی و کم نظیر جنگلی و ییلاق زیبای ماسال می تواند شرایط ایده ال و دلپسندی را فراهم آورد که به موجب آن سالانه هزاران نفر افراد و گردشگر با بازدید از این منطقه باعث رونق و توسعه اقتصادی منطقه گردند. (سند توسعه شهرستان ماسال، ۱۳۸۶)
تصویر(۳-۲۲) جنگلهای ماسال
تصویر (۳-۲۳) ییلاقات ماسال
۳-۱۴٫ منابع و جاذبه های آبی
شهرستان ماسال دارای آبگیر های متعددی در مناطق کوهستانی و ییلاقی می باشد که با مدیریت یکپارچه از تمام ظرفیتهای موجود در استخرها می توان بهره جست.
از مهمترین رودهایی که در شهرستان ماسال جریان دارند می توان به رود خالکایی و رود مرغک اشاره نمود. بستر این رودخانه ها در مسیر دره های کوهستانی و کوهپایه ای و جنگلهای انبوه و سرسبز ماسال و شاندرمن می باشد. بخصوص که در مسیر رود خالکایی کنار راه باستانی ماسال به خلخال واقع است، جریان آب در قعر دره ها و دامنه های جنگلی و سرسبز مناظر طبیعی دل انگیزی را بوجود آورده است و از این نظر دارای ارزش فراغتی و استراحتی بالایی می باشد. کما اینکه بستر رود خالکایی در روستاهای کوهستانی طاسکوه و گندز همیشه مورد استقبال گردشگران مختلف کوهستانی می باشد. همچنین این رودها مورد توجه دوستداران ماهیگیری است که این می تواند بخش قابل توجهی از اوقات فراغت جوانان را نیز پر کند.
فصل چهارم
یافته های تحقیق
۴-۱٫ گردشگری شهری در شهر ماسال
محدوده مورد مطالعه در این تحقیق با داشتن پتانسیل های فراوان گردشگری هنوز جایگاهی در زمینه توریسم پیدا نکرده است و به لحاظ برخورداری از امکانات و تسهیلات در بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… در مقایسه با سایر شهرستانهای استان در انتهای جدول قرار گرفته است و از شهرستانهای توسعه نیافته استان و کشور محسوب می شود. این منطقه با داشتن جاذبه ها و توانهای لازم، زمینه و شرایط مناسبی برای توسعه توریسم و اکوتوریسم را دارد و با برنامه ریزی مناسب و درست میتوان زمینه توسعه همه جانبه را فراهم نمود. شهر ماسال برای تبدیل شدن به قطب گردشگری دارای توان لازم میباشد، وجود کوه در نزدیکی مرکز شهر می تواند جاذب گردشگران فراوانی از جمله گردشگران طبیعتگرا به این شهر شود و بدین ترتیب می توان سایر جاذبه ها را نیز به گردشگران ارائه داد و باعث توسعه گردشگری شهری در این منطقه شد. ولی قبل از آن شناخت و معرفی توانها و قابلیتها ضرورتی انکارناپذیر است زیرا هر منطقه ای از ظرفیت خاصی برخوردار است و انجام فعالیتهای گردشگری در آن بدون مشخص ساختن و تعیین استانداردهای طبیعی و توان اکولوژیکی زیان بار بوده و باعث فاصله گرفتن از اهداف توسعه پایدار است. لذا کوشش شده است تا مختصری از توانها، محدودیتها و راهبردهای توسعه گردشگری شناسایی و معرفی گردد.
۴-۲٫ بررسی عرضه خدمات گردشگری در ماسال
عناصر اولیه گردشگری
تپه های مشرف به شهر ماسال توان تبدیل شدن به تفرجگاه برای انواع فعالیتهای توریستی و اکوتوریستی برای گردشگران در سطوح متفاوت محلی و منطقه ای و ملی و در درازمدت و با تلاشهای مداوم برنامه ریزان و مسئولان، در سطح عملکرد فراملی را دارد.
تماشای منظر: شکل مورفولوژیک منطقه با داشتن قلل ارتفاعی و دره های متعدد و همچنین موقعیت خاص جغرافیایی موجب ایجاد زوایا و مناظر دید قابل توجهی در محدوده شده است.
الف) مناظر و زوایای دید از خارج از محدوده بام سبز
از سمت ورودی شهر در سمت جاده ماسال به طاهرگوراب ۷-۶ کیلومتر نرسیده به شهر و در تمام شهر دامنه ها و قلل و جنگل سرسبز قابل مشاهده است که هر بازدیدکننده ای را ترغیب می کند تا حتی برای چند لحظه ای هم که شده از جاده آن عبور نماید (تصاویر)
ب) مناظر دید از داخل محدوده به خارج
مناظر دید از داخل محدوده به خارج بویژه از دامنه ها و نقاط مرتفع به شهر ماسال که در میان درختان سرسبز و شالیزارها قرار گرفته و مزارع شالی با سازه های شهری به هم گره خورده اند و نواحی اطراف از زوایای شرقی و شمالی چشم انداز خیره کننده ای برای بازدیدکنندگان ایجاد می نماید.
پیک نیک های خانوادگی، گروهی و فردی، هواخوری و بیتوته در محیط های دنج و آرام جهت آرامش روح و روان و سلامتی و برخورداری از هوای پاک و لطیف و آفتاب کوهستانی از جمله فعالیتهای دیگری است که گردشگران شهر ماسال در زمان اوقات فراغت خود در این فضا انجام می دهند.
عناصر ثانویه گردشگری
تاسیسات اقامتی
تاسیسات پذیرایی در بام سبز
از سمت ورودی میله سرا در حاشیه مسیر جاده کمربندی (جاده توریستی) تعدادی کلبه و الاچیق وجود دارد که به مسافران و کسانی که در ایام تعطیلات و پایان هفته به این منطقه می آیند سرویس می دهند. اکثر مشتریان این استراحتگاه ها جوانان هستند و با چای، کباب، و… از آنان پذیرایی میشود.
در مرکز جاده کمربندی (بام سبز) تعدادی استراحتگاه با آلاچیق مشغول فعالیت هستند. میزان امکانات رفاهی و پذیرایی این استراحتگاه ها چندان مطلوب نیست و انتظارات گردشگران بویژه در ایام تعطیل و پایان هفته برآورده نمی شود.
از سمت ورودی روستای لنگ استراحتگاه در داخل درختان انار همراه با تعدادی آلاچیق قرار دارد و فضا و چشم انداز زیبایی در محیط ایجاد شده است. تعدادی از این استراحتگاه ها فصلی فعالیت می کنند.
بررسی سایر عناصر گردشگری
بررسی حمل و نقل و کیفیت راه های دسترسی
فرم در حال بارگذاری ...