سی داوتیسچ[۳۳] (۱۹۲۸) پودر راش و کاج را با بهره گرفتن از پیریدین یا دی متیل لاتیدین به عنوان کاتالیزور استیله کرد. درصد افزایش وزن بدست آمده ۳۰ تا ۳۵ درصد بعد از ۱۵ تا ۳۵ روز در ۱۰۰ درجه سلسیوس بود. تارکو[۳۴] (۱۹۴۵) اولین بار کاربرد چوب استیله شده در آب را برای تثبیت چوب و عدم بالک شدگی شرح داد(راول[۳۵]، ۲۰۰۶).
۱-۲-۱۷-استیلاسیون
استیلهکردن یکی از روش های پرکاربرد در زمینه اصلاح شیمیایی چوب میباشد. این فناوری نسبتاً نوین در اصلاح چوب و فرآورده های چوبی مانند تخته خرده چوب و چوبپلاستیک مورد توجه قرارگرفته و پژوهشگران متعددی را به خود جلب کرده است. استیلهکردن از جمله واکنش های استری میباشد. و مبنای آن جایگزینی گروههای استیل با گروههای هیدروکسیلی بسپارهای سازنده دیواره سلولی میباشد (حاجحسنی و همکاران، ۱۳۸۶). سریعترین واکنش در برابر گروه های استیل را لیگنین میدهد. به طوریکه تقریباً تمامی هیدروکسیل توسط گروه های استیل جایگزین می شود. همچنین ۲۵ % گروه های هیدروکسیل همیسلولز نیز جایگزین می شود. و عدم جایگزینی هیدروکسیل سلولز نیز دیده شده است (جایگزینی مقدارهیدروکسیل دردسترس درسطح منطقه آمورف) (راول، ۲۰۰۶). برای استیلهکردن از اسیدهای انیدرید و کربوکسیلیک استفاده می کنند. درجریان استیلهکردن ساختار شیمیایی الیاف تغییر مینماید. و با توجه به شدت فرایند استیلاسیون میزان جذب رطوبت به شدت کاهش می یابد. واکنش انیدرید استیک با چوب سبب استری شدن گروه های هیدروکسیل در دسترس دیواره سلولی میشود. دراین واکنش یک محصول فرعی نیز تشکیل میشود که اسید استیک است و بایستی حذف شود. درحالیکه ذرات چوب و فیبرها به آسانی استیله میشوند اما استیلاسیون چوب ماسیو بسیار مشکل است. استیلاسیون واکنش افزایش تکی است به این مفهوم که یک گروه استیل بر روی یک گروه هیدروکسیل بدون هیچ پلیمریزاسیونی قرار میگیرد (مرادپورو ماستری، ۱۳۹۰).
شکل ۹- واکنش بین انیدرید و چوب
بنابراین همه افزایش وزن در استیل میتواند به طور مستقیم به واحد های بلوک شده گروههای هیدروکسیل تبدیل شود. این مساله برای واکنشهایی که زنجیره پلیمر تشکیل شده صدق نمی_کند (برای مثال اپوکسیدها و ایزوسیانات که در این حالت افزایش وزن نمیتواند به واحدهای بلوک شده گروه های هیدروکسیل تبدیل شود).
۱-۲-۱۸-دیگر مواد استیله کننده
اسید کربوکسیلیک- اسید کلریدریک – گاز کتن
واکنش اسیدهای کربوکسیلیک با چوب مانند واکنش انیدرید معمولی می باشد، ولی به علت بار الکتریکی مثبت کم کربن اسیل در اسید کربوکسیلیک در مقایسه با انیدریدها واکنش به مقدار زیاد کاهش پیدا میکند. برای این منظور از یک کاتالیست اسید اغلب برای ارتقاء واکنش استفاده میشود. بنابراین درمطالعه واکنش اسید کربوکسیلیک با چوب، تریفلورور استیک اسید(TFA) به عنوان کاتالیست استفاده می شود (هیل ، ۲۰۰۶).
شکل ۱۰- کاتالیست اسید در واکنش چوب با اسید کربوکسیلیک
چوب می تواند با اسید کلرید استری شود و کلرید هیدروژن نیز آزاد می کند.
شکل ۱۱- واکنش چوب با کلرید اسید
از اسید استیک هم برای استیله کردن میتوان استفاده نمود، اما سرعت واکنش کم است و نیاز به کاتالیزور دارد. اسیدکلریدریک هم دارای محصول جانبی است و باعث تخریب دیواره سلولی میشود. اما واکنش چوب با اسید کربوکسیلیک هیچ محصول جانبی ندارد (هیل ، ۲۰۰۶)
در واکنش چوب با انیدریداستیک در مرحله واکنش، اسیداستیک به عنوان محصول جانبی تولید میشود. که باید از چوب خارج شود، برای این منظور گاز کتن برای استیلاسیون مورد مطالعه قرار گرفت. کتن برای واکنش با چوب توسط پیرولیز دیکتن تولید میشود. درصورتی که چوب مرطوب نباشد اسید استیک تولید نمیشود. کتن مشکلاتی از قبیل سمی بودن شدید و قابلیت اشتعال را دارد و تجاری نیست (هیل ، ۲۰۰۶).
شکل ۱۲- a) استیلاسیون چوب با گاز کتن b) استیلاسیون چوب با دیکتن
از انیدریدهای حلقوی نیز برای اصلاح چوب استفاده می کنند و در اثر واکنش این انیدریدها با چوب(اتصال کوالانسی) محصول جانبی ایجاد نمیشود. مالئیکانیدرید یک انیدرید حلقوی است که دارای پیوند دوگانه میباشد و در اثر اتصال با چوب پیوند کوالانسی از نوع استری ایجاد میکند.
شکل ۱۳- واکنش چوب با مالئیکانیدرید
پیوند استر با آب میشکند و دچار آبشویی می شود. پس اگر برای اصلاح چوب از مالئیک انیدرید استفاده شود ثبات ابعادی چوب بهبود نمییابد، چون اتصال گروه کربوکسیل با پیونداستری به چوب احتمال هیدرولیز را توسط آب افزایش میدهد وپیوند میشکند. مالئیکانیدرید به عنوان جفت کننده در ایجاد اتصال بین مواد غیر قطبی با چوب کاربرد دارد.
هر جفت کننده دو عامل دارد:
الف) پیوند دوگانه که میتواند یک پیوند تشکیل دهد.
ب) گروه انیدریدی که میتواند با چوب واکنش دهد.
انیدریدهای حلقوی دارای پیوند دوگانه و گروه های انیدریدی میباشند و به عنوان جفتکننده میتوانند عمل کنند. انیدرید مالئیک یک انیدرید حلقوی دارای پیوند دوگانه است و میتواند بین یک ماده ترموپلاست و چوب پیوند ایجاد نماید. در ساخت چند سازههای چوب پلاستیک، انیدرید مالئیک میتواند به عنوان یک جفت کننده عمل نماید.
دراثر اضافه شدن انیدرید حلقوی به چوب گروه کربوکسیل ایجاد میشود که باعث اکسایش چوب میشود و احتمال شکستن پلیمرهای چوب از این محل بیشتر است. در حرارتهای بالا و در حضور اکسیژن نیز گروه کربوکسیل در چوب ایجاد میشود و خود چوب نیز در اثر اکسیداسیون گروه کربوکسیل ایجاد می کند.
پلی اولفینها مواد غیرقطبی هستند و از آنجا که چوب یک ماده قطبی است با هم سازگاری ندارند و از جفت کننده (مالئیک انیدرید) برای حل این مشکل استفاده میکنند.
مالئیک انیدرید از طریق پیوند دوگانه با پلی اولفین و از طریق انیدرید با چوب اتصال برقرار میکند.
شکل ۱۴- مکانیسم جفتکنندگی مالئیک انیدرید
چوب وقتیکه استیله میشود از درجه قطبیت آن کاسته میشود و سازگاری آن با اولفینها بهتر میشود و این افزایش سازگاری با افزایش خواص مکانیکی همراه است (هیل، ۲۰۰۶).
ساکسنیک انیدرید مانند مالئیک است اما دارای پیوند دوگانه نیست و نمیتواند یک جفت کننده باشد.
شکل ۱۵ - واکنش چوب با ساکسنیک انیدرید
گروه کربوکسیلی که در نتیجه واکنش به چوب اضافه میشود(a) دردمای بالای ۱۰۰ درجه سانتیگراد با یک گروه هیدروکسیل دیگر واکنش داده و یک پیوند استری ایجاد میکند و در نتیجه پیوند عرضی بین دو گروه هیدروکسیل چوب به وسیله انیدرید حاصل میشود (b) احتمال هیدرولیز چوب در آب کاهش مییابد.
پس هیدرولیز شدن بستگی به آزاد بودن گروه کربوکسیل دارد و با برقراری پیوند عرضی احتمال هیدرولیز کاهش مییابد.
از مواد دیگری که برای اصلاح چوب بکار گرفته شدهاند ایزو سیانات میباشد. دراثر واکنش این ماده با چوب محصول فرعی ایجاد نمیشود و پیوند از نوع استرکربامات تشکیل میشود.
شکل ۱۶- واکنش چوب با ایزوسیانات
در اثر واکنش بین ایزوسیانات و چوب مقاومت به پوسیدگی خوبی به دست میآید. ماده ایزوسیانات قابل انفجار است و مشکل حمل و نقل دارد.
واکنش اپوکسید (اپوکسید یک اتر حلقوی است و در واکنش با چوب پیوند اتری تشکیل میشود) با چوب منجر به شکل گیری یک اتصال دیگر با پلیمر دیواره سلولی به علت واکنش گروه های هیدروکسیل دیواره سلولی با حلقه سه عضوی گروه اپوکسید میشود. همچنین در هنگام شکل گیری واکنش یک گروه هیدروکسیل دیگر شکل میگیرد که ممکن است با دیگر اپوکسید ها واکنش دهد.
شکل ۱۷- واکنش چوب با اپوکسید
در واکنش بین چوب و آلدهیدها پیوند عرضی به وجود میآید.
مانند واکنش چوب با اسیدهای کربوکسلیک واکنش چوب با آلدهید نیاز به استفاه از کاتالیزور اسید دارد بیشتر مطالعات واکنش در این بخش مربوط به واکنش چوب با فرمآلدهید میباشد. همان طوری که در شکل زیر می بینید فرمآلدهید میتواند با ۲ گروه هیدروکیسل چوب در بین دیواره سلولی واکنش دهد که نتیجه آن اتصال عرضی میباشد. اولین قسمت واکنش شکل گیری همی استال و بعد از آن استال است.
شکل ۱۸- واکنش چوب با فرم آلدئید
کاتالیزور اسیدی باعث تخریب چوب میشود و خواص مکانیکی چوب را کاهش میدهد.
فرم در حال بارگذاری ...