پژوهش های انجام شده در مورد پایش و پیشآگاهی کرم خوشهخوار انگور، Lobesia botrana، با بهکارگیری ...
شکل ۳- ۹- منحنی سینوسی تغییرات دما بالای هر دو آستانه. |
۳- ۴- تعداد نسل و پیشآگاهی کرم خوشهخوار انگور
بر اساس دادههای به دست آمده از نمونهبرداری با کمک تلههای فرمونی روند تغییرات جمعیت آفت و تعداد نسل آن پیش بینی شد. سپس با محاسبهی دماهای کمینه و بیشینهی روزانه با روش یک سینوسی، نیاز گرمایی مؤثر بر حسب روز-درجه سلسیوس برای تمام روزهای دورهی رشد و نمو کرم خوشهخوار انگور محاسبه گردید.
سپس با بهره گرفتن از نیاز گرمایی محاسبه شده به روش یک سینوسی و نتایج دو سالانهی بهدست آمده از نمونهبرداریها و تلفیق این دو مجموعه، تعداد نسل آفت و بازهی زمانی بروز هر نسل و بهترین زمان سمپاشی علیه آفت تخمین و نتیجهگیری شد که در فصلهای ۴ و ۵ مرور خواهند شد.
فصلچهارم
یافتههای پژوهش و بحث
۴- ۱- تغییرات جمعیت و تفسیر آن در ایستگاههای مختلف در سال ۱۳۹۱
در سال ۹۱، نصب تلهها در سه ایستگاه که هرکدام از همدیگر یک کیلومتر فاصله داشتند، از اوایل خرداد بهطور همزمان انجام شد. از همان زمان، شکار شبپرهها آغاز و بهتدریج افزایش یافت. بالاترین تعداد شبپرههای به دام افتاده (اوج پرواز) در بازهی زمانی دهه سوم خرداد تا دهه اول تیر رخ داد. سپس از نیمهی تیرماه به بعد جمعیت بهتدریج کاهش یافت و در اوایل مرداد به پایینترین سطح خود رسید که بیانگر پایان یافتن فعالیت این نسل بود. در این نسل، میانگین تراکم جمعیت در ایستگاههای مختلف یکسان بود و تفاوت چندانی نداشت. اما در این نسل، تراکم جمعیت در هر سه ایستگاه نسبت به نسل بعد بیشتر بود.
به دنبال نسل پیش، از دهه اول مرداد حشرات کامل نسل بعد پدیدار گردید و در هفتهی آخر مرداد اوج پرواز کم جمعیتی پدیدار گردید. دلیل پایین بودن جمعیت در این نسل را میتوان مبارزهی شیمیایی دانست که در بازهی زمانی دهه سوم تیر تا نیمهی مرداد در منطقه انجام شد. از اواسط دهه اول شهریور جمعیت آفت کاهش یافت و در اواخر شهریور ناپدید گردید. برای اطمینان کامل از پایان یافتن فعالیت این نسل نمونهبرداری تا نیمهی مهر ادامه یافت. در این نسل تراکم جمعیت در ایستگاههای اول و دوم نسبت به ایستگاه سوم بیشتر بود.
روند تغییرات جمعیت در طول سال در ایستگاههای مختلف و میانگین روند تغییرات جمعیت در شکلهای ۴- ۱، ۴- ۲، ۴- ۳ و ۴- ۴ آورده شده است. این روند در ایستگاههای مختلف به هم شبیه بود و نتایج در ایستگاههای متفاوت تأیید کنندهی یکدیگر بودند. با توجه به تعداد شبپرههای به دام افتاده در تلهها و روند تغییرات جمعیت در طول سال در ایستگاههای مختلف، میتوان گفت که در سال ۱۳۹۱، دو نسل از حشرات کامل در بازهی زمانی ۲۰ خرداد تا ۲۰ تیر و دیگری در بازهی زمانی ۲۰ مرداد تا ۲۰ شهریور پدیدار شدند. نسل اول در اوج پرواز با میانگین ۸۸ حشره نسبت به نسل دوم با میانگین ۱۶ حشره دارای جمعیت بسیار بیشتری بود.
شکل ۴- ۱- میانگین تعداد شکار در تله در ایستگاه ۱ در بیضا (سال ۱۳۹۱) شکل ۴-۲- میانگین تعداد شکار در تله در ایستگاه ۲ در بیضا (سال ۱۳۹۱) |
فرم در حال بارگذاری ...