۲-۴-۲-۲- کاربردهای الکترونیکی
با توجه به توسعه رو به رشد صنعت میکروالکترونیک، ایجاد قطعات و تراشههای ریز جایگاه با اهمیتی دارد. از این رو علاقه به تولیدات نانویی مانند نانوخازن یا اتصالات رسانای نانوسیمی و یا موضوع مورد توجه در این پایان نامه یعنی نانومقاومت می تواند چشمگیر باشد.
بعنوان مثال بررسی رفتار دیودی نانوسیمهای مرکب Cu-Se ساخته شده درون حفرههای آلومینای آندیک متخلخل توسط بعضی محققان انجام گرفته است .
در ترانزیستورهای اثر میدان[۱۸] و با اتصالات قطبی نیز از نانوسیمها استفاده می شود.
همچنین نانوسیمهای فلزی چند قطعهای میتوانند اتصالاتی به صورت سه تایی فلز– فیلم آلی- فلز یا فلز- نانوذره- فلز را در یک تک نانوسیم ایجاد کنند، که برای مطالعه ویژگیهای ترابرد الکترون در نانوذرات یا در ساختارهای با تعداد کم الکترون استفاده میشوند .
۲-۴-۲-۳- کاربرد الکتروشیمیایی
در مطالعات آزمایشگاهی نانوسیمها امکان استفاده در محیطهای شیمیایی را نیز دارا میباشند. یک نانوسیم فلزی را میتوان بعنوان یک الکترود ریز در نظر گرفت که در فضاهای بسیار کوچک ملکولی مانند تک سلول زنده می تواند بکار رود . برای این کار باید امکانات جداسازی تک نانوسیم بدون شکستن آن و همچنین ایجاد اتصالات الکترونیکی حساس با سر سیمها رافراهم ساخت.
۲-۴-۲-۴- کاربردهای مغناطیسی
برای بررسی خواص مغناطیسی محیطهای مختلف در ابعاد زیرمیکرونی، میتوان از نانوسیمهای مغناطیسی به عنوان میکروسنسور استفاده کرد. نانوساختارهای فلزی شامل لایه های تناوبی از فلزات فرومغناطیس و غیرمغناطیس اغلب یک مقاومت مغناطیسی بزرگ به نامGMR ایجاد می کنند، درحالیکه ضخامت لایه حدود چند ده نانومتر است. چنین ساختارهایی برای آشکار سازی میدان مغناطیسی استفاده میشوند و کاربردهایی در هدهای خواننده و درایوهای دیسک سخت دارند .
آرایههای نانوسیمی بدلیل داشتن آرایش هندسی خاص خود و همچنین امکان کنترل شرایط جهت تغییر ساختار بلوری، امکان استفاده در حافظههای عمودی را پیدا کرده اند. اگر از این ساختار با حفظ قالب موجود در حین تشکیل آرایهی نانوسیمی استفاده شود، بدلیل ایجاد فاصله مابین سیمها بعضی برهمکنشهای مغناطواستاتیک نیز کاهش یافته و این آرایهها مناسب ساخت حافظههای گسسته خواهند بود .
۲-۴-۲-۵- کابردهای حسگری
نانوسیمها میتوانند حسگرهای خوبی باشند، که ابعاد کوچک آنها این خاصیت را افزایش میدهد. مثلا حسگرهای نوری برپایهی نانوسیم میتوانند فوتونهای بسیار اندک را هم تشخیص دهند.
از جمله حسگرهای گازی میتوان به نانوسیمهای SnO2 اشاره کرد.
در کاربردهای حسگری نانوسیمی، ایجاد اتصالات الکتریکی و مجتمعسازی الکترونیکی آنها جهت دریافت سیگنال از دقدقههای این رشته میباشد.
حسگری شیمیایی با نانوسیمها و نانولولهها معمولاً با رصد تغییر رسانندگی آنها با در معرض هدف شیمیایی قرار دادن آنها انجام میگیرد .
افزایش حسگری سیستمهای یک بعدی در محیطهای شیمیایی معمولاً به نسبت سطح به حجم بالای آنها مربوط میگردد.
بعنوان مثالی دیگر، از آرایش ترانزیستورهای اثر میدان (FET) متشکل از نانوسیمهای ZnO نیز برای حسگری شیمیایی استفاده میگردد. این پیکربندی نه تنها رصد تغییر رسانندگی را تسهیل میبخشد، بلکه همچنین از میدان الکتریکی عرضی جهت تنظیم رفتار حسگری شیمیایی استفاده می کند. زیرا یک میدان خارجی می تواند فعالیت جذب شیمیایی نانوسیم را از طریق تغییر پتانسیلهای شیمیایی تنظیم کند .
فصل سوم
خواص الکتریکی مواد کپهای و محدود شده
۳-۱- مقدمه
میدانیم که طبق جدول تناوبی، عناصر جامد به سه دستهی رسانا، نیمهرسانا و نارسانا تقسیم میشوند. امروزه اکثر ادوات حالت جامد موجود در بازار از مواد نیمههادی ساخته میشوند.
در این فصل خواص الکتریکی مواد، خصوصاً نیمرساناها در حالت کپهای و سپس در حالتی که این مواد تبدیل به نانوساختارها بویژه نانوسیمها میگردند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت و اثر محدود شدن اندازه ذرات بر روی خواص فیزیکی خصوصاً الکتریکی را بررسی خواهیم کرد.
۳-۲- ساختار فضایی جامدات و شبکه های بلوری
آرایش فضایی اتمها در درون هر ماده در تعیین خواص دقیق آن نقش عمدهای را ایفا می کند. جامدات از لحاظ آرایش اتمی درونشان به سه دستهی بزرگ تقسیم میشوند؛ یعنی بیشکل، چند بلوری و تک بلوری. یک ماده بیشکل مادهایست که در آن هیچگونه نظم بلند بردی در موقعیت اتمها یافت نمی شود. در یک آرایش تک بلوری، اتمها در حالت سه بعدی منظم شده اند. با داشتن هر بخشی از ماده تک بلوری، میتوان آرایش اتمی در هر قسمت دیگری از ماده را به آسانی بازسازی کرد. جامدات چند بلوری شامل یک حالت میانی هستند که در آن ماده جامد متشکل از بخشهای کوچکتر بلورین است که از یکدیگر جدا شده اند و یا نسبت به هم نامنظماند. در بررسی ادوات حالت جامدی که امروزه تولید میشوند هر سه ساختار مورد استفاده قرار میگیرند، اما نیمههادیهای تک بلوری کاربرد بیشتری دارند.
۳-۳- مواد نیمههادی
اغلب نیمههادیهایی که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند در جدول (۳-۱) فهرست شده اند. گروه مواد نیمههادی شامل نیمههادیهای تک عنصری از قبیل Si، نیمههادیهای مرکب از قبیل GaAs، و آلیاژها مانند GaAsXP1-X میباشد، که X کسری میان صفر و یک است. در میان بسیاری از نیمههادیهای شناخته شده، Si مهمترین آنها بوده و در حال حاضر بازار تجاری را تحت سلطه دارد.
جدول (۳-۱) نیمههادیهایی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند.
نیمههادیهای تک عنصری | Si-Ge |
ترکیبهای III-V | GaAs-GaP-GaSb-InAs-InP-InSb-AlAs-AlP-AlSb |
ترکیبهای II-VI | CdS-CdSe-CdTe-HgS-ZnO-ZnS-ZnSe-ZnTe |
آلیاژها | GaAsXP1-X - Hg1-XCdXTe |
۳-۳-۱- الگوی نوار انرژی نیمههادیها
اگر N اتم منزوی به مجاورت یکدیگر آورده شوند، انتظار اصلاحاتی در حالات انرژی الکترونهای ظرفیت نسبت به حالات الکترونی اتمهای منزوی کاملاً معقول است. در تغییر حالت از N اتم منزوی به حالت بلوری، دقیقاً انرژی نیمی از حالات مجاز کاهش و انرژی نیمی دیگر افزایش مییابد.گذشته از این، اختلال باعث گسترش انرژیهای مجاز می شود و دو ناحیه یا نوار از حالات مجاز انرژی تشکیل میدهد، که با یک شکاف انرژی میانی از هم جدا میشوند. نوار حالات مجاز بالایی، نوار هدایت و نوار حالات مجاز پایینی، نوار ظرفیت و شکاف انرژی میانی، شکاف یا نوار ممنوع نامیده می شود. البته الکترونها در هنگام پر کردن حالات مجاز انرژی ابتدا به سمت پایینترین انرژیهای ممکن کشیده میشوند. با توجه به این که حالات انرژی هر کدام انحصاراً با یک الکترون تنها اشغال میشوند (اصل طرد پاولی) و بخاطر اینکه بعنوان مثال اگر اتمی نیمرسانا مانند Si چهار الکترون ظرفیت داشته باشد، ۴N حالت نوار ظرفیت فقط میتوانند آنچه را که قبلاً ۴N الکترون ظرفیت نامیده میشدند در خود جای دهند، در مییابیم که نوار ظرفیت تقریباً به طور کامل بوسیلهی الکترونها پر شده است و نوار هدایت عاری از الکترون میباشد. در حقیقت در دماهای نزدیک به K00= T نوار ظرفیت کاملاً پر و نوار هدایت کاملاً خالی است.
همچنین برخلاف الکترونهای ظرفیت در حالت اتم منزوی، الکترونهای نوار ظرفیت در حالت بلور به هیچ اتم خاصی پیوند نخورده یا مربوط نمیشوند و تنها با اتمهای همسایه به اشتراک گذارده میشوند. اختلاف پایینترین انرژی ممکن در نوار هدایت ،EC و بالاترین انرژی ممکن در نوار ظرفیت،EV برابر EG=EC-EV اندازه نوار گاف انرژی میباشد. بدین ترتیب الکترونها در داخل بلور در سطوح نواری جای میگیرند که ممکن است در باند ظرفیت و یا هدایت باشند، که با توجه به شرایط فیزیکی حاکم، تعداد آنها در این باندها تغییر می کند.
فرم در حال بارگذاری ...