پژوهش های کارشناسی ارشد درباره بررسی سطح امنیت در تجارت الکترونیک (مورد مطالعه شرکت های بازرگانی ...
مدل جکسون و شولر (۲۰۰۹)
رضایت سهامداران
مالکان و سرمایه گذاران: بازده مالی، شهرت و اعتبار شرکت، بقا بلندمدت.
مشتریان: کیفیت، سرعت، پاسخگویی، هزینۀ کم، نوآوری، راحتی.
جامعه: الزامات قانونی، مسئولیت اجتماعی، شیوه های اخلاقی.
سایر سازمانها: اعتبار، قابلیت اعتماد، همکاری در حل مسئله.
اعضای سازمان: انصاف، کیفیت زندگی کاری، استخدام بلند مدت.
مدیریت منابع انسانی استراتژیک:
اولین بحثی که مطرح است، این است که مدیریت منابع انسانی استراتژیک یک مفهوم در سطح کلان است که باید برای یک شرکت، واحد کسب و کار و پیاده سازی سطح تجزیه و تحلیل، مورد توافق قرار گیرد و پیامدهایی در سطح کلان،
مانند تأثیر بر عملکرد سازمانی درپی دارد. دوم اینکه مدیریت منابع انسانی استراتژیک، برروی فعالیتهای مدیریت منابع انسانی، به عنوان یک سیستم به هم وابسته و مجموعه ای از شیوه های منابع انسانی (برای مثال، الگوی فعالیتها) که با یکدیگر متناسب هستند و به صورت عمودی با استراتژی کسب و کار و سایر فشارهای محیطی (صنعت، فرهنگ ملی، قانون و اقتصاد) همتراز میباشند، متمرکز است (مارلر و فیشر[۱۵۸]، ۲۰۱۳).
از سوی دیگر باید در نظر داشت که منابع یک سازمان شامل زمان، پول و کارکنان است که کمبود هریک از این منابع، برای توسعۀ تجارت الکترونیک، خطر محسوب می شود؛ اگر سازمان به پرسنل فنی کلیدی مجهز نباشد، نمی توان امنیت در تجارت الکترونیک را تضمین کرد (ژانگ و همکاران، ۲۰۱۲). در نتیجه، الزام تجهیز شدن سازمان به پرسنل فنی کلیدی مطرح می شود که میتوان آن را بخشی از فرایند مدیریت منابع انسانی در نظر گرفت. بر این اساس به برخی از فاکتورهای مؤثر در موفقیت پروژه های IT ، از دیدگاه کارشناسان اشاره مینماییم:
توجه به ویژگیهای شخصیتی در استخدام اعضای تیم پروژه
اولین اقدام در زمینۀ مدیریت منابع انسانی، استخدام و تأمین نیروی انسانی است. اگر این مرحله به درستی انجام نشود، حضور افراد نامناسب در این پروژه می تواند سبب مشکلات آشکار و پنهان گردد؛ بنابراین توجه باید به ویژگیهای شخصیتی افراد معطوف شود. در بحثIT، استخدام افراد واجد شرایط از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ براین اساس افراد دارای اعتماد به نفس، تعهد و مسئولیت پذیری، برای پروژههایIT مناسب هستند .
توانایی کادر فنی
افزایش سرمایه گذاری در زمینۀ فناوری اطلاعات، با رشد کلی در استفاده از دانش و نیاز به کارکنان متخصص ارتباط عمیقی دارد، به عبارت دیگر، یکی از دلایل عمده برای موفقیت پروژه های IT، تواناییهای فنی افراد است. همچنین در کشور ما عمدتاً موفقیت پروژه های فناوری اطلاعات، مدیون به تواناییهای فنی کارکنان پروژه است که مشکل اصلی در این مسیر، حفظ کارکنان با تواناییهای فنی بالا و توسعۀ تواناییهای آنها است.
حقوق و دستمزد کافی
انتظار حفظ همیشگی نیروی کار، انتظاری نامعقول است، اما باید به نحوی تصدی کارکنان را در سازمان افزایش داد و بر این اساس باید در نظر داشت که حقوق کارکنان، یکی از فاکتورهای رضایت شغلی است، مخصوصاً اگر کارکنان این پرداخت را عادلانه و منصفانه بدانند (توحیدی، ۲۰۱۱).
مدیریت سایت، امنیت سایت، حفاظت و نگهداری از تجهیزات
تضمین ایمنی فیزیکی افراد، تجهیزات و …. امری است که حتی پیش از ظهور رایانه و فناوری اطلاعات مطرح بوده است و محصول ظهور فضای رایانهای نیست؛ البته پدید آمدن فضای رایانهای، موجب تسری مفاهیم امنیت فیزیکی به این
حوزه شده است. اگرچه این فضا، با فضای فیزیکی و واقعی متفاوت است، اما نباید این نکته را از نظر دور داشت که فضای رایانه، براساس وجود برخی تجهیزات و امکانات رایانهای و ارتباطی واقع در جهان، شکل گرفته است که دایر بودن این فضای رایانهای، موکول به سلامت این تجهیزات است؛ بنابراین برای اینکه امنیت فضای رایانهای برقرار باشد، باید تجهیزات ارتباطی نیز ایمن بمانند. از این رو ایمنسازی فیزیکی را میتوان بخشی از فرایند ایمنسازی یک فضای رایانهای دانست که اینگونه تعریف می شود: حفاظت از سختافزار، نرمافزار و داده ها در قبال تهدیدات فیزیکی، به منظور جلوگیری از قطع عملیات، سرویسها و همچنین فقدان سرمایهها (جعفری، ۱۳۸۵).
باید در نظر داشت که در حوزۀ ایمنسازی فیزیکی، مباحثی مانند تصمیم گیری در مورد ساخت محل مورد نظر هم مطرح است و این امر می تواند تأثیر قابل توجهی بر سطح امنیت زیرساختهای حیاتی، در تمام چرخه زندگی آنها داشته باشد.
مطالعات اخیر نشان دادهاند که تصمیم گیری در زمینۀ ساخت محل و برنامه ریزی امنیتی، تأثیری جدی برروی امنیت تجهیزات مهم در طول چرخۀ حیات دارد. علاوه بر این، مؤسسۀ مالی استاندارد و تکنولوژی و همینطور مؤسسۀ صنعت ساختمان، تشخیص دادند که کارایی و بهرهوری سطح امنیت این پروژه های زیرساختی حیاتی، تحت تأثیر تصمیمات اتخاذی در زمان برنامه ریزی و فاز ساخت، قرار دارد. ساخت سایتها، از جمله پروژه های زیرساختی حیاتی میباشد که در راستای تأمین اهداف بسیاری انجام می شود اما از سویی می تواند به نقصهای امنیتی بالقوه، آسیب پذیر باشد (سد[۱۵۹]و ریس، ۲۰۱۰)، با وجود عوامل محیطی همچون زلزله، تصمیم گیری در مورد به کاربردن موارد امنیتی در هنگام ساخت، بسیار ضروری به نظر میرسد.
حوزۀ کاری ایمنسازی فیزیکی
به لحاظ عملیاتی میتوان فرایند تأمین امنیت فیزیکی را به چهار حوزۀ کاری تقسیم نمود:
محافظت در برابر خطرات طبیعی
در این بخش هدف اصلی محافظت سیستمها و تجهیزات، در برابر خطرات طبیعی غیرعمدی همچون آتش سوزی، سیل و …. است.
کنترل دسترسی فیزیکی
هدف اصلی آن است که تنها افراد و پرسنل مجاز، امکان دسترسی فیزیکی به تجهیزات را داشته باشند. به این ترتیب کنترل دسترسی فیزیکی، مجموعه اقداماتی است که به منظور کنترل ورود و خروج پرسنل، از یک محل مشخص صورت میگیرد.
محافظت در برابر ادراک غیرمجاز
از نظر فیزیکی سه راه برای استخراج غیرمجاز اطلاعات وجود دارد: ادراک از راه مشاهدۀ مستقیم، ادراک از طریق شنونده، ادراک از طریق تششعات مغناطیسی که برای جلوگیری از هریک از روشهای نشت اطلاعات، راههای متفاوتی ارائه شده است.
سوء کارکرد یا از کار افتادن منابع فیزیکی
در این بخش از حفاظت فیزیکی، باید دستگاههای مختلف به فراخور ویژگیها و انواع آنها، در برابر سوء کارکرد یا از کار افتادن محافظت شوند. برای مثال دستگاههای حساس به ضربه یا دستگاههایی که در اثر تغییرات حرارتی دچار اختلال میشوند، باید در شرایط مناسبی نگهداری و کنترل شوند (جعفری، ۱۳۸۵).
لازم به ذکر است که اطمینان در زمینۀ امنیت فیزیکی یک سایت، شبیه اطمینان از امنیت فیزیکی هر کامپیوتر است و مانند اقدامات امنیتی دیگر، باید از آنها در برابر حوادث و حملات عمدی توسط هر فرد، محافظت نمود؛ در نتیجه توصیههای زیر در زمینۀ امنیت فیزیکی ارائه می شود:
ایجاد یک طرح امنیت فیزیکی، مشخص کردن جزئیات درمورد آنچه که باید مورد حفاظت قرار گیرد و ایجاد یک فهرست کامل از مواردی که ازآنها محافظت می شود.
اطمینان از محافظت کافی در برابر آتش، دود، انفجار، رطوبت، گردوخاک
اطمینان از محفاظت در برابر زمین لرزه، طوفان و سایر بلایای طبیعی
محافظت در برابر نور الکتریکی و رعد و برق
محفاظت در برابر ارتعاش
فراهم کردن تهویۀ کافی
دور نگهداشتن غذا و نوشیدنی از کامپیوترهای مأموریتدار و حساس
محدودکردن دسترسی فیزیکی به کامپیوترها
امن نگهداشتن کامپیوترها به لحاظ فیزیکی به طوری که سرقت یا تخریب آنها امکان پذیر نباشد.
محافظت از کابلهای شبکه در برابر تخریب و استراق سمع (گارفینکل و اسپافورد[۱۶۰]، ۲۰۰۲).
فرم در حال بارگذاری ...