- پرسشنامه مشخصات فردی: این پرسشنامه شامل سوالاتی از قبیل مشخصات فردی، سن، سلامت عمومی بدن، دست برتر و سوالاتی در مورد میزان آشنایی افراد با مهارت مورد نظر و سطح مهارت می باشد.
- دارت: در این پژوهش از یک تخته دارت و چند دارت استفاده شد. تخته دارت استفاده شده در پژوهش حاضر تخته دارتی معمولی به شکل دایره و از جنس کاغذ فشرده با قطر ۴۵۳ میلیمتر و ضخامت ۳۷ میلیمتر می باشد. ششپیکان فلزی دارت با وزن ۲۵ گرم و طول ۱۵ سانتی متر جهت پرتاب مورد استفاده قرار گرفت.
-
- دستگاه ثبت فعالیت الکتریکی عضلات (EMG): برای ثبت فعالیت الکتریکی عضلات از دستگاه EMG مدل MIE ساخت کشور انگلستان که دارای ۸ کانال تلمتری می باشد استفاده شد.
تکلیف
تکلیف انجام شده در این تحقیق مهارت پرتاب دارت می باشد. تخته دارت مورد نظر بر روی دیوار آویخته شد، به گونه ای که مرکز دارت در ارتفاع ۱.۷۳ متر از زمین قرار گرفت. خطی بر روی زمین به فاصله ۲.۳۶ متر از صفحه دارت ترسیم شد، که در زمان پرتاب، پای آزمودنی در پشت خط قرار گرفت. آزمودنی جهت انجام پرتاب در پشت خط مورد نظر قرار می گرفت و تکلیف پرتاب دارت را اجرا می کرد.
شیوه اجرای تحقیق و جمع آوری اطلاعات
در آغاز این آزمایش از تمام شرکت کنندگان خواسته شد ۲ پرتاب دارت را تحت هر کدام از شرایط تمرکز توجه (دور از بدن، نزدیک بدن) اجرا کنند. همه دستورات توسط آزمایشگر به آزمون شونده درباره نحوه اجرا ارائه شد. در طول اولین پرتاب از همه شرکت کنندگان خواسته شد تمرکز نزدیک بدن را اتخاذ کنند. به طور خاص، از آنها خواسته شد تمرکز به پرتاب دارت داشته باشند. هدف آنها این بود سعی بر کسب بالاترین امتیاز را داشته باشند. در طول پرتاب دوم، از آزمودنی خواسته شد که تمرکز دور از بدن سازگار شوند و به آنها آموزش داده شد تمرکز به مرکز صفحه دارت داشته باشند. به محض اینکه شرکت کننده دارت را رها کرد، مقوا ۴۰×۴۰ توسط فرد آزمون گیر در جلو چشم آنها قرار می گرفت و دید آنها را از صفحه دارت مسدود می کرد و مانع ادراک فرد از دقت پرتاب می شد. برای مطمئن شدن از اینکه برش مقوا به طور موثر دید شرکت کنندگان را مسدود کرده، بعد از هر پرتاب از آنها پرسیده شد آیا برخورد دارت را به صفحه دیده اند و یا می توانند پیش بینی کنند دارت به کجا خورده است.
در پرتاب دوم، از شرکت کنندگان پرسیده شد کدام یک از دو نوع تمرکز را ترجیح می دهند. زمانی که شرکت کنندگان ترجیح تمرکز خود را اعلام می کردند. در هر کدام از شرایط تمرکز ۲۴ کوشش را کامل کردند. ترتیب شرایط تمرکز برای اجرا به صورت (ترجیح – غیر ترجیح) بود که در میان شرکت کنندگان همسان شد. به طور خاص، ۱۰ شرکت کننده ای که توجه نزدیک به بدن را ترجیح دادند، نیمی از آنها ابتدا با تمرکز نزدیک به بدن اجرا کردند (ترجیح) در حالی که بقیه شرکت کنندگان اولین بلوک را با تمرکز دور از بدن اجرا کردند (غیر ترجیح). به طور مشابه، در میان ۱۰ شرکت کننده ای که تمرکز دور از بدن را ترجیح دادند، نیمی از آنها اولین بلوک را با تمرکز دور از بدن (ترجیح)، در حالی که بقیه شرکت کنندگان اولین بلوک را با تمرکز نزدیک به بدن (غیر ترجیح) اجرا کردند. بر اهمیت تمرکز بر اساس دستورالعمل های داده شده در آغاز هر بلوک ۲۴ کوششی تاکید شد و بر شرایط تمرکز کنونی شرکت کننده پس از هر ۶ کوشش، یادآوری صورت می گرفت (تمرکز بر مرکز صفحه دارت را به یاد داشته باش یا تمرکز بر پرتاب دارت را به یاد داشته باش). پس از انجام ۳ پرتاب توسط شرکت کنندگان در یک مرحله، آزمایشگر دارت ها را از صفحه برداشته و آنها را به شرکت کننده بازمی گرداند تا اجرا بعدی را آغاز کند. آزمونگر نمرات دقت را پس از هر سه مجموعه آزمایش انجام شده ثبت می کرد. برای تعیین اثر الگو ترجیحی هر دو گروه، که یک گروه توجه بیرونی دور و گروه دیگر توجه بیرونی نزدیک را ترجیح دادند، در شرایط توجه دور و توجه نزدیک اجراهایشان با یکدیگر مقایسه شد تا در هر دو شرایط اثر الگوی ترجیحی مشخص شود. نحوه محاسبه خطا و دقت پرتاب دارت اجرا کنندگان از طریق خطای شعایی میانگین و خطای متغیر دو بعدی می باشد. فرمول خطای شعاعی میانگین به صورت زیراست.
X وY مختصات هرپرتاب درمحورافقی وعمودی، RE خطای شعاعی برای هرپرتابمی باشد.
فرمول خطای متغیردوبعدی به صورت زیراست:
K تعداد کوشش ها i یک کوشش خاص Xcو Yc به ترتیب فاصله میانگین از X و Y میباشد.
به همین منظور، دو محور عمود بر هم از مرکز صفحه دارت به عنوان محور ترسیم شد. سپس خطوطی موازی با این دو محور، صفحه دارت به شکل یک جدول مختصات خط کشی میشود به صورتی که دقت اندازه گیری در سطح پنج میلیمتر (نیم سانتیمتر) باشد. بدین ترتیب امکان ثبت مختصات نقطه فرود فراهم خواهد شد. اندازه گیری درصفحه مختصات روی تخته دارت همانند اندازه گیری Y و X هر دارت در هر دو محور روی جدول مختصات به عمل آمد به شکلی که اعداد هم به صورت مثبت و هم به صورت منفی ثبت شدند. برای نمونه، اگر نقطه فرود دارت در محور افقی در سمت چپ و با فاصله ۱۰ سانتیمتری و در محور عمودی درسمت بالا و با فاصله۱۰ سانتیمتری باشد، مختصات نقطه فرود این دارت ۱۰- و ۱۰ خواهد بود. سپس براساس مختصات به دست آمده خطاهای مورد نظر محاسبه شد.
برای ثبت EMG، بازو پرتاب با ۲ جفت از کانال های EMG (الکترودAg/Agcl) بر روی سطح پوست، روی خط مرکزی بطن عضله ۲ سر بازو (عضله مخالف) و قسمت میانی سر دراز عضله ۳ سر بازویی (عضله موافق) قرار گرفت. الکترودها دارای ۱ سانتی متر قطر و تقریبا در فاصله ۱ سانتی متری از یکدیگر قرار می گرفتند (۵۸). سطح پوست به وسیله الکل پاک و الکترودها به وسیله ژل های رسانا لایه اندود، سپس به وسیله چسب روی بازو قرار می گرفتند و سیگنال های خام EMG که از فعالیت عضلات به دست آمده به RMSE تبدیل شدند که اغلب پژوهش ها پیشنهاد می کنند که دقت بیشتری از تغییرات فیزیولوژیکی را نسبت به اندازه گیری دامنه نوسانات خام[۲۵]نشان می دهد در مطالعه زاچری و همکاران از این روش استفاده شده است (۶۱). در تجزیه و تحلیل اطلاعات، فعالیت EMG عضلات را در لحظه پرتاب در اولین و آخرین کوشش از بلوک ها تحت هر دو وضعیت تمرکز توجه بیرونی محاسبه گردید.
روش های آماری تحقیق
برای توصیف ویژگی های بیوگرافی و داده های حاصل از آزمون، از آماره های میانگین و انحراف معیار استفاده شد. از آزمون K-S کولموگروف اسمیرنوف جهت نرمال بودن داده ها و از آزمون پرت بودن[۲۶] برای مشخص کردن داده های پرت در متغیرها استفاده شد.
بعد اطمینان از نرمال بودن داده ها برای آزمودن فرضیه های پژوهش از آزمون های t همبسته و t مستقل استفاده شد. برای تعیین معنی دار بودن تفاوت در متغیر افزایش مسافت توجه بیرونی بر دقت اجرا و فعالیت EMG عضلات از آزمون t همبسته و برای تعیین تفاوت گروه ها در انتخاب الگو ترجیحی بر دقت و فعالیت EMG عضلات از آزمون t مستقل استفاده شد. . سطح معنیداری نیز برای کلیه روش های آمار استنباطی، ۰۵/۰، در نظر گرفته شده است.
در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار ۲۱SPSS- و ۲۰۱۳Excel-و۲۰۱۰ matlab-استفاده شد.
فصل چهارم:
یافتههای تحقیق
مقدمه
در این فصل به توصیف و تحلیل آماری داده ها و نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر پرداخته میشود. ابتدا توصیفی از داده ها و سپس بر اساس اهداف و فرضیههای پژوهش نتایج آزمونهای آماری استنباطی ارائه میشود. سطح معنیداری نیز برای کلیه روش های آمار استنباطی، ۰۵/۰، در نظر گرفته شده است. ضمناً با بهره گرفتن از نرمافزار Excel-2013 و SPSS-21 کلیه محاسبات آماری انجام گرفته است.
غربالگری داده ها
پیش از انجام آزمونهای آماری مورد نظر برای نائل شدن به اهداف پژوهش، به غربالگری داده ها پرداخته شد. در این بخش ابتدا با بررسی نمودارهای شاخه و برگ برای هر متغیر (متغیرهای خطای شعاعی، خطای متغیر، RMS دوسر بازویی در کوشش اول و آخر، RMS سه سر بازویی در کوشش اول و آخر در شرایط توجه فاصله نزدیک و دور) کنترل شد.
سپس مسئله وجود داده های پرت، با بهره گرفتن از آزمون پرت بودن[۲۷] مورد بررسی قرار گرفت. داده پرتی در این متغیرها یافت نشد.
برای بررسی طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگرف- اسمیرنوف استفاده شد که نتایج آن نشان داد که همه متغیرهای این پژوهش دارای توزیع طبیعی هستند. نتایج این آزمون در جدول ۱-۴ آورده شده است.
جدول ۱-۴. نتایج آزمون کلموگروف-اسمیرنوف برای بررسی طبیعی بودن توزیع داده
متغیر
آماره
درجه آزادی
Sig
خطای شعاعی – توجه فاصله نزدیک
۱۰۲/۰
۲۰
۲۰۰/۰
خطای شعاعی – توجه فاصله دور
۱۶۶/۰
۲۰
۱۵۳/۰
خطای متغیر – توجه فاصله نزدیک
۱۷۲/۰
فرم در حال بارگذاری ...